Følgere

lørdag 28. mai 2011

Skvallerkål - en oppskrift på hvordan den kan bli borte...

 I dag har jeg hatt en deilig dag i hagen - jeg har luket skallerkål i bøttevis, og kjenner en egen glede for hvert blad jeg klarer å trekke opp.... Jeg har funnet en oppskrift for å bli kvitt denne forhatte planten, men gir desverre opp litt for tidlig hver år... Her er oppskriften om du vil prøve:


Luking og hakking
Det er kanskje den mest kjedelige sysselen en hageeier foretar seg, og mange prøver mye for å unngå den, men for den tålmodige er luking en effektiv utryddingsmetode.  Luking er en utholdenhetsøvelse, fordi skvallerkålen har såkalte jordstengler. Det betyr at røttene kryper bortover nede i jorden, og derfor dukker det stadig opp nye skudd lenger borte. - Men dersom man orker å holde på lenge nok, utarmes vekstene til slutt og problemet er borte for alltid. Ifølge Brandsæter drev en kollega av ham og hakket jevnlig (hver 3. uke) i et bed fullt med skvallerkål. Dette holdt han på med gjennom en hel sesong. Året etter var skvallerkålen borte. Det viktigste er å ha høy frekvens på lukingen og hakkingen om våren, fordi da er det vekstsesong for skvallerkålen.

Utarming

Prinsippet med luking og hakking er at skvallerkålen lagrer vekstenergien sin i røttene. Men dersom man hele tiden sørger for å luke plantene mens de fremdeles er små, vil skvallerkålen til slutt dø ut.

                                               
 Rohdodendronene mine er i ferd med å slå ut i full blomst, eller de er allerede i gang. Har fire små planter, og jeg er like spent hvert år på om det blir blomster eller ei... I år ser de ut til å blomstre alle sammen.
 Den er et syn når de er overstrødd av bitte små blomster min mini rohdodendron.
 I morgen er jeg klar for mere hagekos....
Håper solen vil titte frem, så en kopp te kan nytes ute i nyvaskede møbler - nå er de temelig gule av pollen, men i morgen er jeg klar med vaskefilla igjen!
Ønsker deg en fortsatt god helg! Takk for at du titter inn til meg - det setter jeg stor pris på.
Klem Hilde

7 kommentarer:

 1. Ugress er noe dritt. Deilig at det snart er ferie. Kommer til å mase litt på deg ang. sanger og bøker i ferien. Skal ha 1.klasse helt alene til høsten. Husker du hadde så mange fine bøker( poteten, 17.mai, påsken osv ...) Ha en fn hagedag i moregn.

  SvarSlett
 2. Takk for tipset!
  Nydelige bilder du viser, Rhododendron er så nydelig!
  Har ikke hatt det før, men det stod 2 små busker her da vi flyttet inn.
  De ble frostskadet ifjor, men jeg klippet det vekk og nå er de på veg tilbake.
  Ønsker deg en fortsatt fin helg og håper du får en fin hagedag imorgen.
  Klem fra Mio

  SvarSlett
 3. Grøsser ved tanken på skvallerkål. Jeg har hatt det i tidligere hage og tapt kampen år etter år :-)Det må være en tolmodig person som holder ut tyningen!!! Nydelige bilder av vakre blomster. Ha en fortsatt fin helg!

  SvarSlett
 4. Nydelige bilder!

  Skvallerkål er et stort problem her hos meg også, og virker helt uoverkommelig å klare utarme den, den vokser "over alt"...men jeg luker rett som det er. Vet at skvallerkål kan brukes i matlaging, salater og supper...men frister ikke.

  God helg til deg også :0)

  SvarSlett
 5. Vi har enorme mengder skvallerkål.... Dukker opp over alt- I det store staudebedet klarer jeg å ha kontroll med luking men det er en tidkrevende jobb...
  Klem

  SvarSlett
 6. Så fine hagebilder :)
  Nyt morgendagen :)
  klem

  SvarSlett
 7. Takk for godt råd ang skvallerkålen! Her er den overalt, og jeg er IKKE glad i å luke!! Men får vel bite i det sure eplet og sette i gang..

  Ha en fortsatt fin helg! Hilsen Nina

  SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen et lite spor...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails