Følgere

lørdag 29. august 2009

Engletrompet

I år er engletrompeten min et syn - den har 86 knupper, og jeg er overveldet... Den fikk en ekstrem beskjæring i mai, og det var litt bære eller briste stemning over det hele, men se hvor flott den har blitt!!! Mange avleggere ble det også som har blitt til små busker som også blomstrer...
Den lille hagen vår dufter av sitron om kveldene når luften er litt stille, og det er en nytelse å tussle rundt mellom ulike blomster som er på sitt flotteste nå...Engletrompet - blomster med sterk duft
En bemerkelsesverdig plante på mange måter. Med sine 25 cm lange blomsterhoder har den har ikke bare et imponerende utseende, den har nok en fordel: duften! Spesielt på varme, rolige kvelder sprer den sin eksepsjonelt søte og sterke duft.
Tropisk Ved å se på de flotte blomstene skulle man tro at en eksotisk plante som denne er svært krevende. Men det motsatte er tilfellet. Engletrompeten (brugmansia) er meget enkel å stelle. Til tross for sitt eksotiske utseende og bakgrunn (de fleste brugmansiaer stammer fra Sør-Amerika) trenger den ikke spesielt høye temperaturer. Allerede på 1600-tallet var denne planten meget populær. Plantene tilbrakte vinteren i drivhus, ettersom engletrompeter var, og fortsatt er, svært følsomme for frost. Minimumstemperaturen ligger et sted mellom 4 og 12 °C. Engletrompeter ble helt fram til slutten av forrige århundre kalt datura, da den fikk det nye navnet brugmansia.
Potetfamilien Brugmansiaen tilhører søtvierfamilien (solanaceae). Poteter og tomater er også medlemmer av denne familien. De best kjente brugmansiaene er brugmansia aurea, brugmansia sanquinea og brugmansia suaveolens. De har alle store blader og lange, trompetformede blomster. B. aurea kommer fra fjellene i Columbia og Equador, og blomstene kan bli opptil 30 cm høye. Planten er blitt krysset med andre for å gjøre den mer motstandsdyktig i vårt klima, og selges under navnet b. aurea x suaveolens. Spesielt de hvite blomstene har sterk duft. B. sanguinea , som kommer fra Brasil, har 15 cm lange, smale oransjerøde blomster som ikke dufter. B. suaveolens er den mest populære og sannsynligvis en av de vakreste brugmansiaene. Den har lange blomster med sterk duft, som kan bli opptil 30 cm høye. Om dagen henger blomstene med hodet, men om kvelden reiser de seg igjen. De rosa varietetene, som 'Rosa Traum', vokser overraskende fort.
Vanning og gjødning Brugmansiaen blomstrer hele sommeren igjennom. Alle varietetene kan stå i direkte sollys, men hvis de får stå i lett skygge, blomstrer de lenger. For å sikre at planten din har frodige blomster hele sommeren, bør den stå i en stor potte med god kompost som inneholder leire (geraniumkompost). Den må få rikelig med vann, opptil tre ganger om dagen på varme dager. Tilsett litt flytende gjødning hver uke, eller bruk granulert gjødning og vann den godt ut.

8 kommentarer:

 1. Heisann...nydelige bilder!
  Du er nr 3 som er med på gi-videre leken hos meg;)
  Send meg adr på mail så vil du motta en overraskelse i posten fra meg når du minst aner det;)
  Natta fra Maja

  SvarSlett
 2. Du verden! For en blomst!! Nesten målløs her. Har sett den i blader osv, men at den var så stor viste jeg ikke.

  :)

  SvarSlett
 3. Wow, så flott den var!

  Jeg har kjøpt meg 3 forskjellige i år og en av dem har for øyeblikket 36 knupper, de noe mindre. Gleder meg til de slår ut i blomst. :-)

  SvarSlett
 4. Koselig blogg du har, første gangen jeg er på besøk her. Engletrompeten din er virkelig flott. Jeg har to som jeg har sådd fra frø og de står med knopper nå. Så jeg er veldig spent på hvordan blomstene blir, går og ser på de hver dag.

  SvarSlett
 5. Så utrolig flott den var. Så bra at du har mye overskudd for tiden, det er vel noe annet enn det du er vant til. Jeg føler at jeg har super mye å gjøre på jobb, men går nok bedre når jeg kommer inn i det. Angående spray, så vasker jeg kun tingene fri for støv og skitt før jeg sprayer på. Helt genialt for glorete lysestaker og andre stygge ting man egentlig vil kaste.

  SvarSlett
 6. Hej!

  Ojojoj vilken fantastisk änglatrumpet..! Helt otroligt vad många blommor den har samtidigt!

  Mina trumpeter har varit riktigt tråkiga i år, och inte velat blomma nästan alls...hoppas att de sätter fart nästa år :)

  Kram
  Mia

  SvarSlett
 7. Dette var nyttig lesing, om enn noe sent for årets sesong. Jeg fikk ikke blomster på mine to Engletrompeter i år, men noterer hva du sier og forsøker igjen til neste år. Får bare håpe de overlever kjellervinter igjen :o)

  SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen et lite spor...


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails