Følgere

søndag 18. mars 2012

Ranunkler

Ranunkler har blitt en kjær plante for meg. Jeg forbinder den med barseltiden da jeg fikk jentene mine. Vi ble boende en stund på Ullevål sykehus, og rommet var fylt med de skjønneste buketter med nettopp Ranunkler. Når ranunklene dukker opp i butikkene om våren tas jeg tilbake til denne tiden som var fylt med alle slags opplevelser og følelser.Synes det er hyggelig å kjøpe nettopp disse blomstene og snakke med jentene om tiden da de var helt nye i verden og veldig små. Det er snart åtte år siden nå, men minnet er klart som om det var i går. Følger med på den vakre serien som tv2 har laget om obs posten på Ullevål, og mange av pleierene er de samme - kvelder for minner og en god følelse av å se fremover for oss voksne.

Litt fakta om denne skjønne planten sakset fra Bogrønt: Ranunkler trives best ved lav temperatur, noe som gjør den til en ypperlig vårplante.Ranunkel hører til samme slekt som ville soleieblomster, som for eksempel smørblomst og hvitveis.Hageranunkelen ligner imidlertid mer på en forvokst ballblom med sine store, fylte blomster.


Du kan få ranunkler i mange ulike farger, i spekteret fra hvit til oransje til rød. Dette er en plante som virkelig kan lyse opp i en ellers nokså fargeløs årstid, og den passer fint til å plante i krukke ute.Favoritt-temperaturen er fra frysepunktet til 15 grader. Den tåler imidlertid ikke frost.

Planten skal vannes og gjødsles regelmessig i blomstringsperioden, og den tåler ikke å tørke ut. Tørker den ut fører det til at bladene gulner og blomstene visner. Blomstene holder lengst, hvis planten settes ved temperaturer som ikke er over 17 grader.Planten trives best med mye lys, men ikke direkte sollys.

Plantene formeres med knoller eller frø, men det enkleste er å kjøpe den ferdig drevet i potte. Skal du ha den til å komme igjen neste sesong, må du ta opp knollene og lagre dem innendørs over vinteren. Siden den er en plante som kan sammenlignes med en bukett avskårne blomster når det gjelder holdbarhet, er det ikke aktuelt med ompotting bortsett fra hvis man vil ha planten utendørs om sommeren.

Nå er frokostbordet dekket, og vi er klare for en dag med hyggelig samvær av gode venner. Vi er i startgropa for bursdagsfeiringene for jentene...

I går var vi på handletur, og da ble det nye servietter hjem fra kremmerhuset, som har et kjøp fire for 100 tilbud, og da kan jo ungene fint få velge hvilke pakker vi skal ta med hjem. Sevietter som er fylt med vår :-)

Vennskap - bare jeg ser ordet på trykk, blir hjertet varmt.                                                                                                                          Augustine Bell


Takk for at du tittet inn til meg, det setter jeg stor pris på.
Klem Hilde

4 kommentarer:

 1. Selv om det sikkert er mange forskjellige følelser som vekkes til live, så er det noen vakre blomster! Jeg liker veldig godt blomster som kommer i forskjellige farger og sprer glede!

  Jeg har valgt og ikke se på denne tv-serien. Jeg hadde også en lang tid på sykehuset med min datter, og får litt problemer når jeg ser nyfødte barn som sliter. Alarmer som piper i tide og utide, slanger over alt og ikke minst den uvissheten som følger med slike ting. Men en ting er sikkert at det jobber veldig flinke folk rundt omkring på sykehusene våre!

  Ønsker deg en fin søndag.

  SvarSlett
 2. Hei :)
  Ranunkler er vakre! fargerike og pene :)
  ønsker degen fin, fin søndag!
  klem fra Olea :)

  SvarSlett
 3. Ranuklene er nydelige blomstrer, plantet ned noen løker en gang, men fikk bare opp 1 stk hehe :) så den har æ ikke prøvd flere ganger, ha en fin søndag til dæ og dine, hilsen Lisbeth :O)

  SvarSlett
 4. Nå har jeg lært at de vakre blomstene heter Ranunkler... Takk for titten, veldig hyggelig ha deg som bloggvenn ;)) anita

  SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen et lite spor...


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails