Følgere

lørdag 31. mars 2012

Rødstrupe

Rødstrupe er nok en av mine favorittfugler, og i dag dukket den opp i hagen. Et sikkert og godt tegn på at våren er her, er beøk av denne nette lille fuglen, som tripper rundt i blomsterbedet på leting etter mat. Tror nok lesingen av" Den hemmelighetsfulle hagen", der nettopp en liten rødstrupe har en skjønn rolle, har gjort denne fuglen viktig for meg. Boken om Den hemmelighetsfulle hagen, var en bok som tok meg med storm en gang for lenge siden :-)

 Kjennetegn: Rødstrupen er karakteristisk med sin runde kropp og sitt røde bryst. Sangen er en strøm av klare, sprudlende og boblende toner. Den har også en “tikk-ikk-ikk…”-lyd som man ofte kan høre fra tette busker.
Utbredelse: Rødstrupen er en typisk skogsfugl, men kan også finnes hager og parker. Den hekker i blandingsskog og fuktige barskogsområder over det meste av Sør-Norge og nord til Trøndelag. Ikke så vanlig i Nord-Norge, selv om den kan finnes der.
Forflytninger: De fleste norske rødstrupene trekker til Sør-Vest-Europa i september-oktober, men en del overvintrer ved kysten i Sør-Vest-Norge der vinteren er mild.
Hekkebiologi: Reiret bygges av hunnen av tørre planterester, og 6-7 egg legges i mai-juni. Eggene ruges i 12-14 dager, og ungene er flygedyktige etter 14 dager. Foreldrene mater dem ytterligere i tre uker utenfor reiret før de blir uavhengige. Noen rødstruper kan legge et nytt kull i juli.
 Egentlig er det kanskje feil å si at den har et rødt bryst - det er nå mest oransje, men lekker er den uansett og skjønne farger har den også. Vi følger forøvrig spent med på om det flytter noen fugler inn i de tre fuglekassene vi har ute til visning - det ser ut til at et kjøttmeispar har funnet tilbake til sin faste kasse i hvertfall, så får vi se om vi får flere gjester i kassene i dagene som kommer.
I dag begynner påskeferien for meg, og en rekke dager som bare skal nytes ligger forran oss.
Takk for at du tittet inn til meg - leggg gjerne igjen et lite spor, så kan jeg inspireres av deg.
Klem Hilde

6 kommentarer:

 1. Åh, det var en nydelig, liten fuglevenn. Så søt rødstrupe! :) Har også lest den boka, virkelig flott er den!

  SvarSlett
 2. Nydelig lite tass. Det er så deilig å høre og se at naturen våkner til liv igjen. Ha en flott helg!

  SvarSlett
 3. Rødstrupe har æ aldri sett hos mæ, men broren min har hatt den hos sæ ute i byen om våren noen ganger.

  Boka om Den hemmelige Hagen leste æ flere ganger som ung :)
  Den ble æ også veldig faksinert av , om den syke lille gutten som nesten ble bortgjømt inne i huset og hagen som var så mystisk og hemmelighetsfull , hehe :)
  Hadde kansje vært artig og lest den igjen ;B))

  Fine bilder av den lille rødstrupen, ha en fin palmehelg, hilsen Lisbeth ;)

  SvarSlett
 4. Vakre bilder av en nydelig liten tass!
  Husker godt at jeg leste : den hemmelig hagen for ungene, fra et gods i England med en stor hage! Der skjedde det mye spennende! God påske til deg og dine. Mona

  SvarSlett
 5. Det var en liten og søt fugl!

  SvarSlett
 6. Så heldig du er, vi venter på vår. I fjor holdt den på i det samme bedet som oss.

  SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen et lite spor...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails